Kasza gryczana zapiekana z kurczakiem i mozzarellą
Porcja: dla 1 osoby
Kaloryczność: 356kcal
Do przygotowania tego dania potrzebujemy:
55g cebuli |
2 g estragonu |
60g piersi z kurczaka |
2g pieprzu czarnego |
80g pomidora |
2g soli |
1g imbiru |
25g kaszy gryczanej palonej |
50g sera mozzarella |
120g pomidorów z puszki |
Jeśli nie tolerujemy jakiegoś składnika.
To polecam zajrzeć tu >> Zamienniki<< i wybrać pasujący nam wariant.
1. Gotujemy kaszę gryczaną w osolonej wodzie.
To polecam zajrzeć tu >> Zamienniki<< i wybrać pasujący nam wariant.
1. Gotujemy kaszę gryczaną w osolonej wodzie.
2. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki.
Nacieramy mięso estragonem, solą i pieprzem.
3. Kroimy drobno cebulkę i szklimy ją na patelni.
Podsmażamy kurczaka.
4. Pomidory z sosem przekładamy do garnka.
Podgrzewamy z odrobiną wody, imbirem, solą i pieprzem.
5. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy kaszę.
Następnie układamy kurczaka z cebulą.
Całość polewamy sosem pomidorowym.
6. Na wierzchu układamy naprzemiennie pomidora i mozzarellę.
Dekorujemy bazylią jeśli lubimy.
7. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w nagrzanym piecu do 180 stopni przez 20-25 min.
Smacznego
0 komentarze: