Gyros


GYROS warstwowy



Porcja: dla 4 osób
Kaloryczność porcji: 448,7 kcal

Do przygotowania gyrosa potrzebujemy:
2 szt białej cebuli

100g jogurtu naturalnego

100g keczupu łagodnego/pikantnego

200g kukurydzy konserwowej

1 kg piersi z kurczaka

40g majonezu

300g ogórków kiszonych

215g papryki czerwonej

200g kapusty pekińskiej

oraz przyprawy do gyrosa.
 
Jeśli nie tolerujemy jakiegoś składnika. 
To polecam zajrzeć tu >> Zamienniki<< i wybrać pasujący nam wariant.

1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki.
    Nacieramy kurczaka przyprawą do gyrosa i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 15 min.
    Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

2. Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. 
    Układamy składniki warstwa po warstwie.

3. Jako pierwsza warstwa idzie drobno pokrojona cebulka.
    Następna jest pokrojona w kosteczkę czerwona papryka.
    Teraz czas na ogórki kiszone, również pokrojone w kosteczkę.
    Czwartym poziomem jest podsmażona pierś z kurczaka, która powinna     
    nam ostygnąć zanim ja dodamy.

4. Bierzemy miseczkę i mieszamy w niej majonez oraz jogurt naturalny.
    W ten sposób powstaje nam sos, którym zalewamy warstwy.

5. Następną warstwą jest kukurydza konserwowa.
    Smarujemy kukurydzę keczupem.
    Zasypujemy wszystko kapustą pekińską pokrojoną w cienkie paseczki.

Smacznego

0 komentarze: