GYROS warstwowy
Porcja: dla 4 osób
Kaloryczność porcji: 448,7 kcal
Do przygotowania gyrosa potrzebujemy:
2 szt białej cebuli |
100g jogurtu naturalnego |
100g keczupu łagodnego/pikantnego |
200g kukurydzy konserwowej |
1 kg piersi z kurczaka |
40g majonezu |
300g ogórków kiszonych |
215g papryki czerwonej |
200g kapusty pekińskiej oraz przyprawy do gyrosa. |
Jeśli nie tolerujemy jakiegoś składnika.
To polecam zajrzeć tu >> Zamienniki<< i wybrać pasujący nam wariant.
1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki.
To polecam zajrzeć tu >> Zamienniki<< i wybrać pasujący nam wariant.
1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki.
Nacieramy kurczaka przyprawą do gyrosa i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 15 min.
Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
2. Wszystkie warzywa obieramy i myjemy.
Układamy składniki warstwa po warstwie.
3. Jako pierwsza warstwa idzie drobno pokrojona cebulka.
Następna jest pokrojona w kosteczkę czerwona papryka.
Teraz czas na ogórki kiszone, również pokrojone w kosteczkę.
Czwartym poziomem jest podsmażona pierś z kurczaka, która powinna
nam ostygnąć zanim ja dodamy.
4. Bierzemy miseczkę i mieszamy w niej majonez oraz jogurt naturalny.
W ten sposób powstaje nam sos, którym zalewamy warstwy.
5. Następną warstwą jest kukurydza konserwowa.
Smarujemy kukurydzę keczupem.
Zasypujemy wszystko kapustą pekińską pokrojoną w cienkie paseczki.
Smacznego
0 komentarze: